OSINT er forkortelsen for Open-Source Intelligence og brukes ofte når vi prater om informasjon man kan finne i åpne kilder på nettet. Man trenger ikke å være en ekspert for å gjøre OSINT, dette er noe alle kan gjøre til en viss grad bare man vet hva man ser etter. OSINT er en fantastisk metode for å kunne samle inn beviser og etterforske sin egen sak, eller bare om man er nysgjerrig på hvilken informasjon som finnes der ute. I denne seksjonen vil du få tips til ulike nettsider du kan finne informasjon på, hvordan finne info og hvordan man kan tenke som en etterforsker!
Før du begynner, les om DIGITAL ETTERFORSKNING.
Det finnes mange OSINT (Open Source Intelligence) verktøy tilgjengelig, og det som fungerer best vil avhenge av hva slags informasjon du prøver å finne. Her er noen verktøy som kan være nyttige:
-
Google: Google er en av de mest kraftfulle søkemotorene for å finne informasjon på nettet. Du kan bruke avansert søk for å finjustere søket og begrense resultatene til et bestemt nettsted, språk eller tidsramme.
-
Social Mention: Social Mention er et verktøy som lar deg søke etter omtale av et bestemt emne eller merkevare på sosiale medieplattformer.
-
Maltego: Maltego er et grafisk analyseverktøy som kan hjelpe deg med å kartlegge og analysere relasjoner mellom personer, organisasjoner og data.
-
Shodan: Shodan er et søkemotor for å finne enheter på internett, inkludert IoT-enheter, servere og routere. Det kan være nyttig for å identifisere sårbarheter og potensielle trusler.
-
Wayback Machine: Wayback Machine er et verktøy som lar deg se tidligere versjoner av nettsider som er arkivert på internett. Det kan være nyttig for å se endringer på nettsider over tid.
-
TinEye: TinEye er et omvendt bilde-søk-verktøy som lar deg finne andre steder på nettet hvor et bestemt bilde har blitt brukt.
-
Pipl: Pipl er et verktøy som kan hjelpe deg med å finne personer og organisasjoner basert på offentlig tilgjengelig informasjon på nettet, som sosiale medieprofiler, nettsider og offentlige poster.
Det er viktig å huske på at noen av disse verktøyene kan kreve en betalt abonnement for å få full tilgang til funksjonaliteten deres.