Digital overvåkning

Digital overvåkning

Hvike spor legger du igjen på nettet? 

Rundt oss der vi går, blir vi filmet av overvåkingskamera. På butikken, en inngang eller på et kjøpesenter. Mobiltelefonen din sender jevnlig signaler til nærmeste basestasjon. Du legger ut innlegg og stories på Instagram som klart viser hvor du er. Du deler Snapmap og "Hvor er" på Iphone. Vennelisten din er åpen slik at alle kan se hvem du har på listen, og kan ut ifra kommentarer på profilbildet ditt vite hvem som er dine nærmeste. 

 

Mange tenker at det ikke er så farlig å dele slik info, men det finnes alltid noen som kan utnytte det. Når du legger ut at du er på hytta, koser innbrudstyven seg med å vite at dere alle er vekke fra hjemmet. Vi har også begynt å kjøpe smarthjem produkter, og alt som kobler på internett i hjemmet lagrer informasjon. 

Så hva deler du egentlig åpent med alle? Hva bør man dele og ikke dele? Du kan lese mer om personvernsinnstillinger HER.

 

I Norge er vi heldige og har lover og regler som skal beskytte oss fra hvor mye informasjon selskapet og myndigheter har lov å innhente om oss. Datatilsynet ble opprettet i 1980 for å sikre vår rett til personvern. I Europa har vi også GDPR som skal gi oss mer kontroll over vår egen data.

Noen kan oppleve å bli overvåket av sin egen partner eller andre. Noen er sykelig opptatte av hva kjæresten eller exen gjør på nettet, og kan gå så langt som å installere stalkerware/spyware på telefonen for å følge med. Du kan lese mer om digital vold og stalkerware/spyware HER.

 

Gode ressurser for mer informasjon

 

Tilbake til bloggen