Falske profiler

Falske profiler

En falsk profil på sosiale medier er en konto som er opprettet med en hensikt om å villede andre brukere. Disse profilene kan brukes til å spre desinformasjon, svindle eller forfølge andre, eller manipulere stemninger og meninger. En falsk profil kan være opprettet av en person som ønsker å skjule sin identitet, eller av en bot eller et dataprogram som er programmert til å etterligne en ekte bruker.

Falske profiler kan være vanskelige å oppdage, da de ofte kan se ut som ekte profiler, og de kan ha mange av de samme egenskapene som en ekte profil, inkludert profilbilde, informasjon om utdanning, arbeidsplass og interesser. Falske profiler kan også ha en stor følgerskare og utgi seg for å være en influencer eller kjent person.

Det er flere grunner til at noen kan opprette en falsk profil, inkludert å stjele personlig informasjon eller spre skadelig programvare, lure folk til å avsløre sensitiv informasjon, spre falske nyheter eller propaganda, eller mobbe eller trakassere andre.

Det er viktig å være forsiktig når man godtar venneforespørsler og følger ukjente kontoer på sosiale medier, og å sjekke om profilen virker ekte før man interagerer med den. Man kan også rapportere mistenkelige profiler til sosiale medieplattformer for å bidra til å bekjempe problemet med falske profiler.

Noen ting du kan se etter:

  • Har de ett eller flere sosiale medier?
  • Har profilen lite innhold?
  • Hvor mange venner/followers har de på SoMe? 
  • Har de profilbilde? Hvor mange har trykket like? 
  • Google navnet og se om info som kommer stemmer overens med det de sier om seg selv.
  • Sjekk mobilnummer på 1881, gulesider og Vipps. 
  • Sjekk hvor høy Snapscore de har. De fleste har langt over tusen poeng om de er mye pålogget. Man tjener cirka 1 poeng for hver snap man sender/åpner. 
  • det lyves ofte om at kamera er ødelagt eller at de ikke har andre sosiale medier
  • Bruk OSINT til å finne ut mer, les mer HER.

Mange har også opplevd å få laget en Instagramside prikk lik sin egen. Dette er det bare å rapportere. Den linker ofte til erotiske nettsider, som er falske for å lure ut kortinformasjon fra andre. Det er ikke særlig mer å gjøre med dette problemet enn å rapportere. 

 

Tilbake til bloggen