Nakenbilder

Nakenbilder

 

Hva er nakenbilder?

På nettet så finnes det nakenbilder i hytt og pine. Det er rett og slett bilder av noen naken, og noen ganger delvis naken. Noen bilder på nettet er tatt og delt på lovlig vis, men dessverre noen er også delt uten samtykke.  I følge Barn og Medier undersøkelsen til Medietilsynet (Barn og medier 2022: Nakenbilder - medietilsynet.no) svarer 44% av de mellom 13-18 år at de har fått tilsendt nakenbilder av andre. 

Hvorfor ta nakenbilder av seg selv?

Det er mange grunner til at man tar eller sender nakenbilder av seg selv. Det kan være spennende, pirrende og kan gjøre at man får en god følelse. Nakne kropper er utrolig vakre, så det er ikke så rart at mange liker å se andre naken. 15% av de mellom 13-18 år i Norge svarer i en undersøkelse at de har sendt eller delt et nakenbilde av seg selv i løpet av året. (Barn og medier 2022: Nakenbilder - medietilsynet.no)

Nakenbilder som blir sendt rundt, blir kanskje sendt til en kjæreste som regel, men det er også mange som sender bilder til noen man ikke kjenner like godt. Hele 1/3 ungdommer mellom 13-18 år oppgir at de mottar nakenbilder fra helt ukjente på nettet. Hele 13% av de mellom 13-18 år sier at de har fått en forespørsel om å sende/dele nakenbilde av seg selv mot betaling i form av penger. Svindlere og overgripere på nettet kan ofte lure unge mennesker ( og eldre for så vidt!) med at de skal få betaling, og sende screenshots av noe som kan se ut som en ekte betaling. Det man må huske på her, er at mange lyver og har redigerte bilder av overføringer, og lurer ofrene sine for bilder. Da kan man oppleve å ikke få betalt, eller at man kan oppleve utpresing.  

Onlyfans er også en plattform der de over 18 år selger nakenbilder av seg selv. Du finner mer info om OnlyFans HER. (lenke til Onlyfans innlegg) 

 

Hvilke regler gjelder for nakenbilder her i Norge? 

Straffeloven sier:

  • § 305 og  § 298 Det er ikke lov å sende seksualiserte bilder til noen under 16 år, eller noen eldre uten samtykke.
  • § 311 Det er som utgangspunkt straffbart å TA, HA eller DELE VIDERE nakenbilder og film av noen under 18 år. Man blir ikke straffet for å ta et nakenbilde av seg selv, men av andre. Dette gjelder uansett om man har samtykke eller ikke! 

    • Unntaksvis kan straffen falle bort dersom man har et nakenbilde av  noen som syns det er greit at man har bildet (for eksempel kjæresten din), gitt at dere er på omtrent samme alder og har samtykket. Det er uansett ulovlig å dele bildet videre.
  • § 267A og B Grov Deling/Deling av krenkende bilder/Nakenbilder. Det er ikke lov å spre krenkende bilder eller videoer av andre. Denne loven gjelder de over 18 år. 

 

Men hva gjør man når bilder blir spredt på nettet? Klikk HER for hjelp og tips til hva man kan gjøre når uhellet er ute!

 

Mer informasjon og Ressurser:

 

Tilbake til bloggen