Mias råd ved bildetyveri

Råd ved spredning av bilder uten samtykke

Hva gjør man når noen sprer nakenbilder eller videoer av deg? Hva er neste steg?

Informasjonen som ligger her er hentet fra flere kilder. Mia vurderer informasjon før publisering, men kan ikke holdes ansvarlig for skade eller tap som kan oppstå som følge av ukorrekt, manglende eller utilstrekkelig informasjon.

 

1. Bevar fatningen

Forsøk å bevare fatningen og ikke få helt sjokk dersom du blir utsatt for bildebaserte overgrep eller spredning av bilder/video uten samtykke. Det er viktig å samle bevis, og da er det en fordel å ikke være i krisemodus. Mange ønsker å få fjernet materiale så raskt som over hodet mulig, men det er først viktig å samle bevisene for en eventuell politisak. 

 

2. Ta skjermbilde/Screenshot og video

Ta skjermbilde/Screenshot av det som eventuelt er delt på nettet. Det gjelder bilder/video men også ulike beviser som er lagret i chat. Det kan være chat det overgriper utpresser, sprer eller bekrefter at hen har spredt bilder uten samtykke. 

Se hvordan du tar en screenshot på ulike telefoner her:

Det kan også lønne seg å ta en såkalt "Screenrecording" av det som har skjedd, eller av en video som er spredt på nettsider.

Se hvordan du tar screenrecording her på ulike telefoner:

På Mac er fremgangsmåten slik.

  1. Trykk på Shift + Kommando tasten (⌘) + 4 tallet. Pekeren endres til et trådkors.
  2. Trykk på mellomromstasten. Pekeren endres til et kamera.
  3. Flytt kameraet over et vindu for å markere det.
  4. Klikk med musen, styreflaten eller space.
  5. Du finner skjermbildet som en .png-fil på skrivebordet.

De fleste Windows PC-tastatur har en egen knapp for å ta et skjermbilde.

Print Screen

Når du trykker på denne så sendes det et bilde av det som vises på skjermen til utklippstavlen. Dette kan deretter limes inn i et tegneprogram, en e-post eller et annet Office-dokument.

Lagre skjermbilde som bildefil

Når du tar trykket på Printscreen-tasten blir det som sagt lagret et bilde på utklippstavlen. Om du ikke vil lime inn dette direkte et annet sted kan du lagre det som et bilde.

Dette kan du gjøre i et program som heter Utklippsverktøy (Snipping Tool på engelsk). Dette finner du ved å gå til Start-menyen og skrive inn Utklippsverktøy. Så er det bare å lime inn bildet og lagre det som en fil. Anbefalt filformat er PNG.

Ta skjermbilde av kun ett vindu

Du kan også ta screenshot av kun det vinduet som er aktivt. Dette gjør du ved å først å trykke ned Alt-tasten og deretter Printscreen-tasten:

alt-printscreen.png

Hurtigtaster for å kopiere og lime inn

Dette er egentlig helt uavhengig av skjermbilde, men likevel relevant.

For å kopiere ut noe, for eksempel tekst, holder du nede Ctrl-tasten og trykker C-tasten (C som i «Copy»):

hurtigtaster-kopiere.png

Om du heller vil klippe ut i stedet for å kopiere bruker du X-tasten i stedet for C-tasten:

hurtigtaster-klippe-ut.png

For å lime inn, for eksempel et skjermbilde, bruker du disse to tastene:

hurtigtaster-lime-inn.png

 

3. Lagre nettadressen

Lagre nettadressen der bildet/videoen er spredt. Dette gjør du enkelt ved å:

Trykke på linken og trykke:

 hurtigtaster-kopiere.png

Så kan du for eksempel i notater eller et word dokument  trykke:

hurtigtaster-lime-inn.png for å lime inn. 

4. Skriv ned all relevant info

Skriv ned alle navn, brukernavn, e-postadresser og liknende informasjon om den som har spredt bildet/videoen. Om det er «anonymt» så er det ofte et nummer med i innlegget på noen nettsider, et såkalt «thread number».

 

5. Anmeld saken til politiet

Ta med deg alt du har samlet inn til politiet, og anmeld saken. Det er viktig i noen saker at du anmelder før det har gått to år siden gjerningstidspunktet. Dette varierer ut ifra hvilket lovbrudd det er. Om det går over tiden, blir saken "Foreldet" og anmeldelsen vil ikke gå igjennom. Merk at denne fristen gjelder fra sekundet du fikk vite om hendelsen, ikke NÅR bildet sånn sett ble spredt. 

 

6. Hjelp politiet

Hjelp politiet. Gi all info du har, og vær din egen detektiv. Finn ut hvem som har tatt bildet og hvor, og prøv ditt beste for å spore opp tidlig spredning. Se DIGITAL ETTERFORSKNING og OSINT for tips om hva du kan finne ut selv. 

HER finner du en god mal til anmeldelse.

 

7. Prat med noen

Ha noen å prate med. Dette er tungt. Kontakt gjerne psykolog og snakk med de du har rundt deg. Det finnes  også en rekke hjelpetilbud. Se "Digital vold" for mer info.

 

Når du har tatt vare på beviser, kan du begynne å se på DMCA Takedown Requests (Digital millennium Copyright act). Dette er rett og slett noe man kan sende inn, fordi man eier sitt eget bilde. Dett gjelder Amerikansk lov om opphavsrett. De fleste nettsider der bildebaserte overgrep ofte sprees eller pornonettstedet har en "Contact" fane hvor du kan rapportere bilder spredt uten samtykke, eller at du kan klage med grunnlag på Copyright. Dette varierer fra nettside til nettside. For å hjelpe deg til å skrive en god nok DMCA Takedown Request, så har vi laget en DMCA Generator for deg. Du finner den HER og her:  

DMCA-generator

DMCA-generatorTilbake til bloggen