Kjærlighetssvindel

Love scam

Kjærlighetssvindel, også kjent som «romance scam», er en type svindel som involverer å lure en person til å tro at de er forelsket i en annen person, ofte med det formål å få penger eller sensitiv informasjon fra offeret. Dette er et økende problem og det kan ha alvorlige konsekvenser for de som blir lurt.

I Norge har det vært flere tilfeller av kjærlighetssvindel som har blitt omtalt i media. For eksempel ble en kvinne i Oslo lurt for over en million kroner av en mann som hun hadde møtt på en datingside. Mannen hadde utgitt seg for å være en amerikansk soldat, og han fikk kvinnen til å tro at han trengte penger for å hjelpe hans syke mor og betale for frigjøring fra tjeneste.

Ifølge tall fra Økokrim har det vært en økning i antall anmeldelser av kjærlighetssvindel i Norge de siste årene. I 2019 mottok Økokrim over 150 saker om kjærlighetssvindel, og totalt ble ofrene svindlet for over 150 millioner kroner.

For å beskytte seg mot kjærlighetssvindel er det viktig å være skeptisk til personer som du ikke kjenner personlig, spesielt på sosiale medier og datingapper. Her er noen tips for å unngå kjærlighetssvindel:

  1. Vær forsiktig med å dele personlig informasjon: Unngå å gi ut sensitiv informasjon, som passord eller kredittkortinformasjon, til personer du ikke kjenner godt.

  2. Sjekk personens bakgrunn: Prøv å sjekke om personen har en ekte tilstedeværelse på sosiale medier eller om det er mulig å finne informasjon om dem på nettet.

  3. Vær oppmerksom på faresignaler: Vær oppmerksom på tegn på at personen kan være en svindler, som å be om penger eller om å flytte kommunikasjonen bort fra datingsiden eller appen.

  4. Ikke la følelser overskygge sunn fornuft: Husk at det å være forelsket kan få oss til å ta dårlige beslutninger. Ikke la følelsene dine overskygge din sunne fornuft.

Hvis du tror at du har blitt utsatt for kjærlighetssvindel, er det viktig å rapportere det til politiet og eventuelt kontakte banken eller kredittkortselskapet ditt. Det er også viktig å ikke skamme seg over å ha blitt lurt og å søke hjelp og støtte fra venner og familie.

Kjærlighetssvindel kan ha alvorlige konsekvenser for ofrene, både økonomisk og følelsesmessig. Ved å være oppmerksom og følge disse tipsene kan du beskytte deg selv mot kjærlighetssvindel og skape en tryggere datingopplevelse.

Back to blog